torsdag 22 september 2011

Balsammetoden

Jag tänkte beskriva balsammetoden lite kortfattat eftersom jag här i dagarna ska börja prova den.

Grundtanken är att shampo innehåller sulfater, vilket är ett rengörande ämne som torkar ut hår och hårbotten väldigt mycket. Därför ska man undvika shampo och istället tvätta håret med balsam. Va?, kanske du tänker nu, men balsam innehåller faktiskt också rengörande ämnen, fast enligt metoden "lika löser lika" alltså att fett löser fett.

Dock är det inte bara att byta ut schampot mot balsam utan man behöver också undvika silikoner och mineraloljor, och när man börjar titta efter i sina hårprodukter så finns dessa ämnen i nästan allt! Dessa gör att håret ser glansigt och fint ut och känns mjukt, men därunder kan det vara riktigt risigt och torrt, och dessa ämnen gör också så att vårdande ämnen inte kommer in i håret. När man börjar med balsammetoden behöver man undvika dessa ämnen, annars börjar dom byggas upp i håret och risken finns att håret blir som fett ull, dvs. omöjligt att hantera, och balsamet kan alltså inte tvätta bort dessa ämnen.

Så innan man börjar med balsammetoder ska man en sista gång tvätta håret med ett shampo som innehåller sulfater men inte silikoner eller mineralolja för att tvätta bort dessa ämnen en sista gång.

Jag tänker som sagt testa denna metod och valde att köpa coop X-tras shampo som sista schampo och Coop X-tras balsam som tvättbalsam (ofta rekommenderas ett billigare = mindre vårdande balsam) till att tvätta med och sedan nåt mer vårdande om man behöver. Dessa produkter som kommer i flaskor om 500 ml  kostar 9,90 kr (!) styck, så man behöver inte bli ruinerad för att ändra sin hårvårdsrutin..och vad har man att förlora?!



Balsammetoden ska passa både rakt och lockigt hår, och det finns även många olika tips och trix för hur man får fram fina lockar i håret, vilket jag skrev om igår. På lockig.se finns det massor med tips om denna metod och även färdiga listor på "godkända" produkter. Om ni är intresserade så skriver jag gärna mer om detta, lämna bara en kommentar! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar